Setkávání ve sboru, mládež, akce sboru.

Historické kořeny ČCE.

11. 10. 2008 15:33
Rubrika: Kronika sboru.

   ČCE patří svým vznikem mezi mladé církve ( vznikla roku 1918 ), ale její kořeny musíme hledat hluboko v naší minulosti, až v 15. století. Tehdy po skončení husitských válek vznikly v důsledku působení Mistra Jana Husa na území českého království dvě nekatolické církve: sírkev podobojí - utrakvistická, jejímž prvním arcibiskupem se stal Jan Roykcana a Jednota bratrská, počtem církev sice malá, ale její kulturní význam lze stěží docenit. Mezi nejznámější postavy Jednoty bezesporu patří Jan Amos Komenský, její psolední biskup.

   Evangelické církve vznikly z touhy po věrném následování Ježíše Krista a života prvotní církve, kterému se tehdejší katolická církev velmi vzdálila. Nekatolická vyznání byla o sto let později posílena vlivem světové reformace, která která je spojena se jmény Martina Luthera v Německu a Jana Calvína ve Švýcarsku. Luther studiem Bible objevil, že o našem  spasení nerozhoduje plnění církevních povinností, ale naše osobní víra a věrnost Ježíši Kristu. Calvín kladl důraz na Boží svrchovanost a vládu nad každým lidským životem. Koncem 16. století bylo přes 90% obyvatel českého království nekatolického vyznání, byli však rozdělení do několika církví ( podobojí, luterská, reformovaná, Jednota Bratrská, novokřetěnci apod. ).

   Situace doznala dramatického obratu po bitvě na Bílé Hoře ( 8.11.1620 ), kdy zvítězila vojska katolického krále. Po popravě 21 vůdčích osobností nekatolického odboje byli ze země vyhnáni všichni protestanští duchovní. Svobodným obyvatelům země bylo dáno na vybranou, buď zůstanou a stanou se katolíky, nebo zemi opustí. Poddaní na vybranou neměli a museli se stát katolíky. Mnoho lidí tehdy zvolilo emigraci. Doba náboženské nesvodoby trvala v Čechách a na Moravě 161 let. Ale i v té době tu evangelická církev žila a předávala si svědectví o víře otců tajně z generace na generaci. Velkou pomocí byly občasné návštěvy evangelických kazatelů ze sousedního Saska a Uher. Ti, kteří bylo odhaleni jako tajní evangelíci, riskovali ztrátu majetku a vystěhování.

   Změna nastala až s vládou císaře Josefa II., který roku 1781 vyhlásil tzv. toleranční patent, kterým povoloval obyvatelům své říše hlásit se kromě katolického a židovského také k vyznání luterskému nebo reformovanému. Přiznat se vyznání české reformace nebylo dovoleno.

   Počítalo se s tím, že se evangelíků mnoho nepřihlásí. Přesto vzniklo v prvních letech 73 tolerančních sborů církve reformované ( 54 ) a luterské ( 19 ), které si povolaly své prvné kazatele převážně z Uher,  kde mohly evangelické církve přes mnohá omezení působit. Nejvíce sborů vzniklo ve venkovských oblastech Vysočiny, Valašska, východních Čech a Jižní Moravy. kde se uchovaly ostrůvky tajných vyznavačů dávné víry předků. V prvních letech po vydání tolerančního patentu se ke dvěma povoleným nekatolickým církvím přihlásilo celkem 70 tisíc lidí. Tolerované církve sice směly za určitých podmínek ustavit své sbory a školy a povolat si kazatele, ale byly pouze trpěny. Evangelické modlitebny nesměly mít kněze, zvony, ani vchod z ulice. Rovnoprávnost získaly evangelické církve teprve až v roce 1861 tzv. protestantským patentem. Své ústřední orgány měly obě církve ve Vídni.

   Po vzniku samostatného Československa se na území Čech a Moravy obě české evangelické církvě spojily. Nově vzniklá církev dala najevo svou návaznost na dědictví české reofmace i svým názvem - Českobratrská církev evangelická. Němečtí evangelíci, kterých bylo nejvíce v pohraničí utvořili vlastní církev, která zanikla jejich vyhnáním v roce 1945. Ve Slezsku a na Slovensku působí evangelické církve luterského a reformovaného vyznání samostatně. Podobně je tomu i v jiných zemích. Existují však i církve unionované, které se tak jako ČCE hlásí k oběma protestantským vyznáním.

 

 

 

V článku byl použit materiál uveřejněný na webových stránkách Sboru ČCE Brno I.

Zobrazeno 1878×

Komentáře

alweryon

nemohl jsem si vzpomenout na to slovo, ale už to mám:-) vyhni se prosím patosu

Papo

vencl: kde někoho soudím? :) začínáš se svými obecnými řečmi vtírat na můj virtuální ignorelist lidí, kteří píší pro mě naprosto nesrozumitelně (je tam např. spitfire). Buď mluv jasně nebo mlč..

Zobrazit 40 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio